Tips bij het maken van een ijzersterk wachtwoord
Download hier je pdf![tips voor het maken van een sterk wachtwoord](https://www.opensight.nl/content/blog5.png)
In een eerder blog hadden we het er al even over: wachtwoorden. Wachtwoorden zijn vanzelfsprekend erg belangrijk voor de veiligheid van accounts, websites, documenten en meer. Vanwege het toenemend aantal hackers en cybercriminelen is online veiligheid vandaag de dag belangrijker dan ooit. Een tip die alsmaar wordt herhaald is het hebben van sterke en gevarieerde wachtwoorden. Maar hoe maak je sterke en gevarieerde wachtwoorden die ook nog eens te onthouden zijn? Daar gaan wij in deze blog wat tips voor geven.
![tips voor het maken van een sterk wachtwoord](https://opensight.indivontwikkelt.nl/content/blog5-1024x623.png)
1. Lengte doet ertoe
Als het wachtwoorden betreft is lengte een sleutelfactor voor de veiligheid. Een wachtwoord van 12 tekens is 80 miljoen keer sterker dan een wachtwoord met 8 tekens! Probeer daarom een lang wachtwoord te verzinnen, dit kun je doen door middel van een wachtwoord in zinsvorm of vaste en variabele delen in een wachtwoord. Bijvoorbeeld: Ikheb300Waterflesjes of voor Facebook: JumboJet346zilver en voor twitter: JumboJet346goud.
2. Gebruik geen makkelijke informatie
Probeer informatie zoals namen, adres, geboortedatum of andere persoonlijke informatie die voor de hand ligt te vermijden. Deze informatie is voor hackers eenvoudig te kraken. Ook patronen zoals 123456 of 54321 zijn eenvoudig te achterhalen.
3. Tweestapsverificatie
Steeds meer websites en accounts die inlog vereisen bieden tweestapsverificatie aan. Met een tweestapsverificatie moet je bij het inloggen bijvoorbeeld naast je wachtwoord ook een code invullen die je in je e-mail krijgt of via sms. Dit zorgt voor een dubbel slot op je account.
4. Verschillende wachtwoorden
Om meer veiligheid te creëren is het belangrijk om voor zoveel mogelijk (eigenlijk alle) accounts een ander wachtwoord te gebruiken. Zo voorkom je dat bij het lekken of kraken van 1 wachtwoord meerdere of al je accounts risico lopen. Om het onthouden makkelijker te maken kun je gebruik maken van de eerdergenoemde wachtwoorden met een vast en variabel gedeelte of het gebruik van een wachtwoordmanager, bijvoorbeeld: LastPass.
5. Let op met het invullen van je wachtwoorden
Vul niet altijd overal zomaar je wachtwoord in. Cybercriminelen maken soms neppe websites en e-mails aan om je te laten denken dat je bij het juiste bedrijf of de juiste websites zit en maken zo buit van jouw gegevens. Vul daarom nooit zomaar jouw wachtwoord in op sites waar je via een link terecht bent gekomen en check altijd of de verbinding veilig is. Vaak kun je via het pictogram (het slotje) in de adresbalk al zien of de verbinding beveiligd is.
6. Verander je wachtwoorden van tijd tot tijd
Zorg er ook voor dat je regelmatig (minimaal eens per jaar) je wachtwoorden verandert. Hopelijk kun je met deze tips je accounts en inloggegevens beter beveiligen en houd je ongewilde gasten buiten de (online) deur.
Meer tips?
Heb je een bedrijf of organisatie? Dan is (online) databeveiliging extra belangrijk. Voor gemeenten hebben wij een PDF met extra tips beschikbaar gesteld. Deze kunt u downloaden door het formulier hieronder in te vullen.